Musaca de cartofi


Timp de pregatire: 2 ore

Ingrediente:
1,5 kg cartofi 1 kg carne (porc/vita/amestec) 300 g smantana doua cepe un pastarnac doi morcovi un pahar de bulion o lingura de unt sare, piper, nucsoara

Musacaua zice-se ca-i turceasca si ca se face musai cu vinete. Asta inseamna ca, daca e sa urmarim firul naturii, ar trebui sa facem musacaua doar prin toamna, cand se coc vinetele. Ca parca din astea din solar nu-mi vine sa cumpar in ianuarie. Apoi, noi romanii ne pricepem sa ne adaptam la orice conditii. Asa ca in lipsa de vinete, avem la indemana prin beciuri si camari vesnicul cartof. Mancarea asta e de familie mare cu oameni flamanzi, ca dintr-un kil de carne si cativa cartofi iti iese o tava plina, sa manance toti si sa mai si ramana.

Ca sa fii sigur ca ai cata grasime vrei tu in mancare (poate vrei mai multa ca ai de spart lemne sau poate esti la vre-un regim de crutare dupa ce ai fost necrutator cu caltabosii si piftiile de Craciun) eu iti recomand sa iti achizitionezi o masina de tocat carne. Una de fonta, manuala, ca pe vremuri, gasesti la Obor si nu-i mare socoteala. Apoi iti iei ce carne vrei tu si o toci. Daca vrei poti sa o dai de doua ori prin masina ca sa fii sigur (nu stiu de ce sa fii sigur dar unii asa vor, siguranta).

Apoi tai la cutit niste ceapa cum te pricepi si o calesti in ulei pana se-ngalbeneste si se sticleste ca privirea lu’ Nea Titi Viteza cand vedea sticla de „ochii lui Dobrin”.

Mai dai pe razatoarea mare niste pastarnac si ceva morcov, pe care le amesteci cu carnea. La momentul asta pui si ceva sare, piper, ardei iute uscat (daca-ti place).

Acum amesteci toate in tigaie sau intr-o cratita si tii focul mare pana cand toata carnea se albeste/rumeneste.

Abia atunci pui niste bulion de rosii si pasta de ardei gras, poate si ceva cimbru.

Fiebi toata treaba asta la foc mic pana cand carnea devine moale si mare parte din zeama din tigaie s-a evaporat. Poate dura o ora, poate dura mai mult. Pe-ncercatea, pe gustatea.

In timpul asta nu stai degeaba. Iti pui o tuica in pahar si cureti de coaja cartofii, ii speli si ii tai felii cat mai subtiri. Unii mai iuti de mana ii si prajesc pe o parte si pe alta (felii), dar eu nu fac asa ca-s lenes. Voi sunteti liberi sa faceti cum vreti.

Eu ma multumesc sa ung o tava cu unt, sa asez un strat de cartofi (sare, piper, nucsoara), un strat de carne, alt strat de cartofi, altul de carne si tot asa pana cand termin carnea. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.

La sfarsit ai doua variante. Daca e toamna si ai rosii cu gust, taie felii groase de un deget si pune-le capac peste musaca. Poti sa pui si bulion daca ai unul bun si gustos. Sau daca n-ai nici una nici alta, ca poate nu ai nimerit sezonul, lungeste niste smantana cu lapte, amestec-o cu ceva cascaval/parmezan ras si toarna deasupra.

Tava sta la cuptor o ora sau pana e gata, adica pana cand se gatesc si se inmoaie cartofii. Focul trebuie sa fie mediu spre mic iar vinul trebuie sa fie deja scos in carafa cand ai terminat lucrarea.

Scoti, racesti, tai, mananci cu muraturi si cu sos iute, bei vin si te bati pe burta de placere dupa a treia portie. Oricum iti mai ramane si pentru maine.

Sa fie bine!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *