Cum va spuneam si ieri, sambata seara au fost cativa prieteni pe la mine. Din cate am vazut, toti au fost incantati de cartofii la cuptor, asa ca am sa va impartasesc si domniilor voastre modul de preparare. Din cantitatile de mai jos pot manca lejer 2 oameni o masa, sau 4 oameni daca mai pun ceva langa cartofi. Sunt atat de buni incat va garantez ca nu mai au nevoie de altceva.
In primul rand am pus o oala cu apa pe foc, la fiert. Am spalat bine un kilogram de cartofi si i-am frecat cu o perie pentru a indeparta orice urma de pamant. Nu i-am curatat de coaja pentru a le da un gust dulceag, doar am eliminat partile negre, urate.
I-am taiat apoi in bucati cam de un centimetru grosime si i-am pus in apa care fierbea. I-am tinut acolo 10 minute, la foc mare, pana au inceput sa se inmoaie. Ca sa nu gresiti – in momentul in care apa clocoteste in oala, punteti cartofii si lasati pana cand apa incepe din nou sa fiarba. Mai asteptati 2 minute si sunt numai buni pentru etapa urmatoare.
Intre timp am pornit cuptorul sa se incalzeasca si am pregatit condimentele: sare, piper, fulgi de ardei iute, o lingura de faina, rozmarin proaspat (doar acele, curatate de pe crengute) si usturoi (catei intregi, in coaja).
Cand cartofii s-au inmuiat, i-am scurs bine si i-am lasat sa se usuce pe un fund de lemn (fiind calzi, apa care nu s-a scurs de pe ei s-a evaporat). I-am amestecat bine, intai cu faina, apoi cu toate condimentele. Cam o lingurita din fiecare este suficient, dar puteti fi mai generosi cu rozmarinul. Nu curatati coaja usturoiului deoarece acesta se va arde. Coaja il protejeaza si il „caramelizeaza” in acelas timp.
In cuptorul incins am bagat o tava de tabla in care am pus cateva linguri de ulei si o lingura de unt. Am lasat in cuptor pana cand tava (si uleiul) s-au incins bine. Am turnat apoi cartofii in tava si am bagat-o la loc, la treapta cea mai mare de foc. I-am rascolit si intors pe fiecare parte cam la 1o minute. Nu puneti multi cartofi deodata – ei trebuie sa fie in permanenta in contact cu tava pentru a deveni crocanti in exterior.
Dupa 25 – 30 de minute i-am scos si i-am mancat fierbinti alaturi de muraturi.
Nu zic ca e cea mai sanatoasa mancare, mai ales pentru seara. Despre diete nici nu mai vorbesc. Dar a fost apreciata de toata lumea. O bere rece si amara a sfarsit masa. Puteti incerca si cu un vin alb proaspat racit bine (un Chardonnay de anul acesta inca putin acidulat ar fi perfect).
Pofta buna!
11 răspunsuri la “Cartofi cu rozmarin la cuptor”
Domnu, fa ceva si cu brocoli. Da-ne niste ponturi!!
Salut George. Incerc in curand, ceva asa de post. Eu nu sunt un mare fan de aceea am cam evitat aceasta leguma. Multumesc de pont!
Pui apa la fiert, cand fierbe arunci bucatile de broccoli si le lasi 3 minute, le scoti si le lasi la scurs. Intre timp, intr-o tigaie arunci un cubulet de unt si adaugi bucatile de broccoli cu o ceapa uscata taiata marunt si un ardei gras, de preferinta rosu. Adaugi putin cimbru, sare si piper. Se lasa cam 5 minute la foc iute. Rezultatul e remarcabil si ca gust dar si ca infatisare 🙂
Se poate papa ca o garnitura pentru diverse carnuri la gratar dar si ca fel principal, nu de post 🙂
Multumesc Ioana pentru ajutor 🙂
Ce vrei sa spui cu „ceapa uscata” ?
adicatelea nu verde 🙂
Am inteles acum 🙂
Foarte buna idea!
Uite si interpretarea mea 🙂
https://picasaweb.google.com/eusitu07/Lunch
Bravo – sa ne tii la curent cu ce mai faci 🙂
Sa incerci si cu rozmarin verde. Diferenta este mare.
Nu te-ai abtinut si ai ars si un cotlet repede 🙂
By the way – misto cuptorul!
O reteta simpla, ieftina, dar…absolut delicioasa!
Multumim pentru explicitate si poze!
Multumesc si eu